Np engelska

Nurullar jag mot skolan! tror jag har Nationella i engelska muntligt idag.. åh jag som suger på engelska:( aja får väl försöka i alla fall och hoppas på G! aja hörs senare puss!


Kommentarer
Postat av: Ni bör läsa

Fakta:



Anorexia nervosa och bulimia nervosa är de två vanligaste ätstörningarna hos unga människor. Den som har anorexia nervosa är mycket rädd för att gå upp i vikt. Även om man väger alldeles för litet, uppfattar man sig själv som överviktig, samtidigt som ätande leder till ångest.

Sjukdomen har troligtvis flera orsaker, både psykologiska och biologiska faktorer. Kulturella förhållanden med det slanka, kvinnliga skönhetsideal som vi har i västvärlden kan vara en av faktorerna. Svåra perioder eller händelser som pubertet, dödsfall eller en familjekris kan också utlösa anorexia nervosa.

Viljan att gå ner i vikt hänger ganska ofta samman med andra psykologiska faktorer, som att man ställer orimligt höga krav på sig själv och har ett stort behov av kontroll. Att äta och gå upp i vikt kan kännas som brist på kontroll.

Det finns likheter mellan anorexia nervosa och bulimia nervosa när det gäller rädslan att bli tjock och längtan efter att gå ner i vikt. Det är inte ovanligt att anorexia nervosa övergår i bulimia nervosa. Cirka hälften av de som haft anorexia nervosa får sedan bulimia nervosa. Tillstånden kan också överlappa varandra.

Anorexia nervosa kan vara mer eller mindre allvarlig. Hos en del går sjukdomen över inom ett år, hos andra kan den fortsätta i flera år. I svåra fall kan anorexia nervosa leda till döden.

Symtom på anorexi

Det är vanligt att den som har anorexia nervosa blir mycket skicklig på att dölja sina problem för omgivningen, även för föräldrar och nära vänner.

Den som har anorexia nervosa:



ägnar sig mycket åt att tänka på mat och kalorier. Ofta bestämmer man precis hur mycket man får äta och sedan hur mycket man måste motionera för att förbruka det man ätit. Överdriven motion i kombination med lite föda leder till kraftig viktminskning

är hela tiden rädd för att gå upp i vikt

känner sig fet, även om ens vikt är mycket lägre än den är hos andra med samma längd och i samma ålder

får uppehåll i sina menstruationer

isolerar sig socialt, drar sig undan kamrater, undviker fester och liknande

ändrar sina matvanor

börjar ibland använda läkemedel, till exempel laxermedel och vätskedrivande medel, för att gå ned i vikt

framkallar ibland kräkningar för att gå ner ännu mer i vikt

får förstoppning och magont

får problem med att koncentrera sig

får sömnsvårigheter

blir lättretlig.



2011-05-18 @ 13:42:45
URL: http://Ni bör läsa
Postat av: Anonym

så du menar att du tror att dom inte redan visste om de här.

2011-05-18 @ 14:51:28
Postat av: Anonym

Jo men dem verkar inte ta "symptomerna" på allvar. Jag tycker att dem borde kunna kämpa tillsammans för att bli friska bara...

2011-05-18 @ 15:45:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0